Acțiuni și protocoale

by Laura Pavel

Ce aduce nou acest discurs poetic sofisticat al Laurei Francisca PAvel este o răsturnare a dialogului dintre original și simulacru: cel din urmă chestionează, de data asta, autenticitatea originalului. Autoarea analizează cu minuțiozitate tot ceea ce este copie a umanului și a modului său de ființare: cusătura pe ștergar, design, expoziție, decor, personaj, compoziție, obiect, reprezentare. S-ar putea ca omul să nu fie suficient pentru artă, spune poeta, așa că nu ne rămâne decât să ne îndreptăm privirea și speranța spre copiile și artefactele sale. Iar dacă, prin „estetica suprafețelor”, cele două – simulacrul și originalul – pot fuziona, avem un obiect hibrid care deschide porțile unei noi epistemologii. Este palierul pe care ne conduce Acțiuni și protocoale, acest volum experimental, pentru ca la capătul lui să întâlnim poeticitatea pură.

– Florina Pîriol

Față de modul de curatoriere a propriei vieți și de experimentalismul din Trucuri urbane (2022), aici discursul Laurei Francisca Pavel e și mai tranșant, cu un alt tip de asumare a excentricității. Pe lângă miza estetică și estetizantă, există o miză etică, dată de acceptarea și de critica ipocriziilor, a incapacității de a fi sincer(ă) cu sine până la capăt. Acțiuni și protocoale e portalul spre o lume stylish, livrescă, dar cât se poate de reală și de palpabilă, nu tocmai convențională și confortabilă / expectabilă, privită din afară mai mult decât din interiorul propriilor capricii fetișizante.

– Teona Farmatu

O perspectivă, nu o poetică; un dispozitiv de interogare, nu o estetică (pre)fabricată livrează aici Laura Francisca Pavel. Schițând o rețea – sau chiar o rețetă lirică inedită – în care se ciocnesc, într-o reală ecologie semiperiferică, „reptația” post-antropocentrică de azi cu „protipendada de provincie” a zilei de ieri, scriitoarea proiectează o sistematică și veritabilă alegorie a de-poetizării capitalismului nostru cultural de sec. XXI.

– Alex Ciorogar

Published: 2023
ISBN: 978-630-6589-01-2
Length: 145 pages
Dimensions: 11 x 18 cm
Price: 35 RON
Cover: Ovidiu Avram

About the author

Laura Francisca Pavel a publicat poeme în revistele Echinox, Vatra, Opt motive și pe blogul DLITE. Are în pregătire un al treilea volum de versuri, intitulat Zona de surescitare. A semnat, cu numele Laura Pavel, cărți de teorie și de critică literară și teatrală, dintre care două i-au fost publicate până acum în afara țării.

By the same author:

Laura Pavel, Antimemoriile lui Grobei. Eseu monografic despre opera lui Nicolae Breban, Editura Didactică şi Pedagogică, 1997;  ediţia a II-a, Editura Fundaţiei Culturale Ideea Europeană, 2004.

Laura Pavel, Ionesco. Anti-lumea unui sceptic, Editura Paralela 45, 2002; Ionesco. L’Antimondo di uno scettico, traduzione dal romeno di Maria Luisa Lombardo, Aracne Editrice, 2016.

Laura Pavel, Ficţiune şi teatralitate, Editura Limes, 2003.

Laura Pavel, Dumitru Țepeneag și canonul literaturii alternative, Casa Cărţii de Ştiinţă, 2007; Dumitru Tsepeneag and the Canon of Alternative Literature, translated by Alistair Ian Blyth, Dalkey Archive Press, 2011.

Laura Pavel, Teatru şi identitate. Interpretări pe scena interioară / Theatre and Identity. Interpretations on the Inner Stage, Casa Cărţii de Ştiinţă, 2012.

Laura Pavel, Personaje ale teoriei, fiinţe ale ficţiunii. Eseuri, Institutul European, 2021.

Laura Francisca Pavel, Trucuri urbane, OMG, 2022.