Cazzo

by Mihnea Bâlici

Nimeni, înaintea lui Mihnea Bâlici, nu a scris cu o mai mare acuitate despre peisajul social autohton (cu accent atât pe „peisaj”, cât și pe „social”) al ultimilor douăzeci de ani, reliefându-i bogăția sensibilă țâșnită în iuțeala unor flash-uri afective. Bâlici lucrează cu o intensitate a memoriei aproape masochistă: el știe prea bine că, pentru a ne-o reda, nu-i rămâne decât să-și lase pielea în falia deschisă de versuri. Cazzo este post-scriptumul nostalgic și îngrijorat al anilor și destinelor la umbra cărora am crescut fără să ne dăm seama.

– Victor Morozov

Mihnea Bâlici explorează un teren încă obscur al poeziei românești – migrația. Sunt aici oameni pe care îi cunoaștem cu toții. Și o peisagistică în ruină, care te face puțin nostalgic, puțin nervos. Autohtonismul pestriț e cutia de rezonanță a Italiei, de unde discrepanța dintre cazzo și la grande bellezza, dintre periferii și un centru fantasmatic. Totul se desfășoară într-o atmosferă aridă, solar-camusiană, în care micile revelații, aparent inexistente, se produc pașnic și glacial, pe fondul „calmului supranatural”.

– Teona Farmatu

Cazzo e un party fără timpi morți, unde asiști la momentul în care un băiat lovește sistematic într-o piñata din care încep să cadă tot felul de lucruri copleșitoare și extrem de relatable: amintiri din copilărie și dintr-o adolescență complicată, cu părinți plecați să lucreze în afară, traume generaționale, scenarii care îți fac inima ferfeniță, ilustrate din Italia sau din sate românești, poze cu cei dragi și tot felul de alte cadre care produc scurtcircuite afective. Edificând o sensibilitate uriașă, cum numai sufletul lui Hulk ar mai putea avea, și un know-how ce indică maturitate și răbdare, debutul lui Mihnea Bâlici este cu siguranță una dintre cărțile pe care poate mai ales generațiile mai tinere o vor avea mereu la capul patului sau undeva pe-aproape.

– Anastasia Gavrilovici

Published: 2022
ISBN: 978-606-95498-0-3
Length: 86 pages
Dimensions: 11 x 18 cm
Price: 35 RON
Cover image: Mihnea Bâlici

About the author

Mihnea Bâlici (n. 1998) este din comuna Piatra Șoimului, Neamț. În prezent, este student la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. Este redactor-șef al revistei Echinox, organizator al clubului de lectură „Nepotu’ lui Thoreau”, co-organizator al atelierului de poezie din cadrul festivalului Super și co-fondator al platformei culturale Mafia Sonetelor. Scrie cronică literară și poezie.