La umbra copacilor
by Abbas Kiarostami
În momentul morții sale (.n 2016, la 76 de ani), Abbas Kiarostami ajunsese să fie adesea citat drept cel mai mare artist al cinemaului narativ din toată lumea (Iranul fiind recunoscut .ncă din anii ’90 drept una dintre marile culturi cinematografice contemporane). Dincolo de trimiterile lor explicite la titluri din filmografia sa (precum marea trilogie despre satul Koker – despre care istoricul de film Kristin Thompson scria .n 2019 că ar constitui la nivel mondial cea mai importantă realizare a ultimelor decenii .n domeniul artei cinematografice – sau Gustul cireșelor), volumele de poezie ale lui Kiarostami pot fi citite ca niște carnețele cu idei de evenimente audio-vizuale cinematografiabile.
– Andrei Gorzo
Atunci când lucrez la o poezie, dorința mea de a crea o imagine este împlinită în patru versuri. Puse laolaltă, cuvintele alcătuiesc imaginea. Poeziile mele sunt filme pe care le fac fără niciun buget. E ca și cum am găsit un mijloc de a produce un lucru de valoare în fiecare zi. Pauza dintre filmele mele era de regulă de doi ani, dar zilele astea rareori trece o oră în care să nu simt că am făcut ceva folositor.
– Abbas Kiarostami
Alături de Crina Bega am disecat cu reală plăcere și constantă provocare majoritatea textelor din cele trei volume. Ulterior, le-am reasamblat într-o formă cât mai accesibilă oricărui tip de cititor, indiferent de preferința și aclimatizarea sa cu limbajul poeziei, de care Abbas Kiarostami s-a folosit, atât în literatură, cât și în film, cu o rară intuiție de observator universal al umanului și al naturii, uneori detașat și pur contemplativ, alteori ca principal sau unic actor al propriilor scenarii, mereu cu maxim efect, cu nedisimulată emoție.
– Vlad Drăgoi

Published: 2023
ISBN: 978-606-95498-8-9
Length: 166 pages
Dimensions: 11 x 18 cm
Price: 35 RON
About the author
Cineast, fotograf, pictor și poet, Abbas Kiarostami (22 iunie 1940, Teheran – 4 iulie, 2016, Paris) este cel mai cunoscut regizor al Noului Val iranian, curent reprezentat de nume precum Majid Majidi, Mohsen Makhmalbaf, Farrokhzad, Jafar Panahi. A fost implicat în realizarea a peste patruzeci de filme, scurt-metraje și documentare. Printre producțiile sale de mare succes se numără filmele trilogiei Koker – Unde este casa prietenului meu? (1987), Viața merge înainte (1992), Printre măslini (1994), Close-up (1990), Vântul ne va purta (1999) și Gustul cireșelor (1997), film câștigător al Palme d’Or. În 2005 a fost președintele juriului Camera d’Or, în cadrul festivalului de la Cannes.