Mă uit înapoi și dispare

by Teona Galgoțiu

Cred că înainte de a citi ceva scris de Teona Galgoțiu, am văzut filmele ei. De la început m-a fascinat această întrepătrundere de medii, care la Teona vine absolut natural, reușește să creeze un spațiu fluid între imagine și text. Citind acum volumul ei de debut, mi se pare că simt un teritoriu nou și straniu, ca o cameră cu jucării pe care le vezi așa, în ceață. Un pic de teroare, un pic de ludic, niște rime neliniștitoare, niciodată însă prea dramatic, niciodată prea jucăuș, totul și toate într-un echilibru fragil pentru că fetița nu mai e acolo să țină lucrurile sub control și ceva se întâmplă.

– Elena Vlădăreanu

Amintiri friabile în decoruri delabrate, diorame suprarealiste ale socializării sastisite, acalmii post-sentiment, o lume (re)descompusă în posibilitățile sale teoretic-apatice, poemele Teonei Galgoțiu mențin distanțe și se apără de intensități. Sunt adăposturi pentru claustrofili, impulsuri rezolvate prin distanțe imaginare; e poezia ca auto-anesteziere ASMR, tânjind să știe, mai degrabă decât să simtă, că “nimic nu e mai salvator ca plăcerea abruptă”. Un debut remarcabil.

– Rareș Moldovan

Wishful thinking, o vrajă pe care o poţi folosi o singură dată. Pentru ca odată acceptate să dispară: zona de impact a (auto)violenţei, dereglările şi visele nefaste, influenţele şi atracţiile imposibil de evitat, linia subţire şi aproape inocentă a răului. Să te uiţi înapoi, să dispară.   

– Andrei Dósa

Published: 2020
ISBN: 978-606-94863-9-9
Length: 90 pages
Dimensions: 11 x 18 cm
Price: 35 RON
Cover photo: Veronica Ștefăneț

About the author

Teona Galgoțiu was born in 1998, in Bucharest, Romania. Her poems and films have been published/screened in several anthologies and online projects/film festivals. She has been organising the Super International Film Festival since 2013, and is currently studying for a Master’s Degree in Film Directing at UNATC in Bucharest. Started in 2016, her latest project, Gura Mare, consists of an online platform which promotes poetry, while also inviting artists to create videopoems. Co-curated by Andrei Dósa, the project is mainly interested in creating a bridge between poetry and film.