POLAROIDE

by Daniel Coman

Cu metoda fotografului înghețat în timpi lungi de expunere, poemele lui Daniel Coman fac liniște. Imprimate pe film: natura care, reflectată prin geam, nu consolează; răcoarea dimineților departe de oraș; trasee ritualice către pădure care să stingă vuietul din interior. Din scaunul pasagerului, te rușinezi – nu cumva să strici compoziția, nu cumva să bruiezi singurătatea fotografului care se topește în peisaj. Dar vocea asta – care nu-și dorește decât să extragă puțină căldură – te invită să rămâi.

– Ruxandra Gîdei (4fără15)

Te poartă, citind Polaroide, două mișcări, cum te poartă curenții de apă la vărsare: una e macro, lipsită de destinație, în continuă recompunere, cealaltă micro, dinspre memorie, afect, decupaje vizuale, spre constelațiile propriei persoane. Sunt poeme de drum aici, de regăsire. De citit unul pe zi când vrei să pleci, să cauți distanță.

– Mircea Andrei Florea

Am tot încercat să identific exact senzația pe care am avut-o citind Polaroide și cred că e un fel de liniște, dar o liniște zgomotoasă, ca cea care urmează imediat după un moment încărcat de o tensiune difuză. E ceva intim în poemele lui Daniel Coman, aproape de parcă ți le-ar șopti cineva într-un loc cu multă agitație în jur și cred că mulți avem nevoie de un astfel de refugiu.

– Cătălina Stanislav

Published: 2023
ISBN: 978-606-95498-9-6
Length: 90 pages
Dimensions: 11 x 18 cm
Price: 35 RON
Cover: Șerban Savu

About the author

Daniel Coman (n. 1992, Sibiu) este co-editor al Z9Magazine și unul dintre organizatorii festivalului Z9Festival. Polaroide este volumul său de debut.