Un om mai important decât oamenii

by Lucian Brad

BUY

Un super proiect care va schimba regulile jocului: curajos, artefactual, weird, pe generație. Cea mai outré producție lirică pe care am citit-o în ultimii ani.

– Alex Ciorogar

Puține cărți mi s-au părut atât de stranii încât să mă gândesc la ele după a treia, a patra relectură. A cui e vocea asta, de unde vine și unde bate – încă mă întreb și la o lună după ce am parcurs-o prima dată.

– Alex Văsieș

De sub aura fresh se deschide o voce fragilă, totuși extrem de puternică întru sinceritate, care iradiază ceva pur: e auto-preotul, inovează în empatie și ne învață.

– Maria Miruna Solomon

Majoritatea industriilor creative impun următoarele principii: 1. produsul e prioritar; 2. oameni diferiți au experiențe și expertize diferite; 3. compusul e mai mult decât suma muncilor individuale. Un lucru bun că îl avem pe Lucian Brad să aducă această viziune și în poezia românească. Ce a ajuns să fie numit experiment literar suferă de superficial sau reducere la tematic. Un lucru bun că avem Un om mai important decât oamenii, unde autorii sunt puși nu doar în descrieri atmosferice și puncte de reflecție, dar în colaborare — oameni fizici care împreună obțin texte cu voci în contrast, dialog, progresie și paralel. Când mi-a spus „Claudiu, facem volum” mi s-au pufoșit obrajii – una e plăcerea și mândria când cineva îți apreciază un text; în întregime alta e când apreciezi și ești apreciat la comun cu celălalt. În interacțiunile dintre viziuni, pe alocuri sinergetice, pe alocuri submisive, este o împreunare bună de trăit și, cu atât mai important, eficient redată în text. Volumul are o diversitate vizibilă, tehnologică și tematică — și încă nu acesta e feature-ul pe care-l încadrez ca fiind cel mai bun, ci lipsa de compromis. Colaborarea nu devine o scuză sau pretext — poeziile nu duc lipsă de imaginar, vocabular, execuție și, per total, ani de muncă. Colaborarea ia ceva deja bun și-l face next gen.

– Claudiu Ioan Maftei

Published: 2020
ISBN: 978-606-94863-0-8
Length: 62 pages
Dimensions: 11 x 18 cm
Price: 35 RON
Cover: Amalia Vornicu

About the author

Currently living in Iași, Lucian Brad (b. 1996, Vaslui) earned a bachelor’s degree in Law from Alexandru Ioan Cuza University (Romania).